Boeken over Appreciative Inquiry (in te zetten bij teamontwikkeling)!

Omdat ik een 3-daagse training geef over het inzetten van Appreciative Inquiry (verder AI) in teams, ga ik graag in op een vraag van mijn cursisten: heb je ook een lijst met Néderlandse boeken over AI?

En ja, ik weet het, ik strooi graag met de titels van David Cooperrider die aan de wieg stond van AI, maar die zijn in het Engels. Dus vandaar dit lijstje. Ik deel het graag met iedereen die dit blog leest. Dus niet alleen de cursisten van de driedaagse training Teambuilding met Waardering, maar iedereen die meer positiviteit wil genereren en bekrachtigen. Komt-ie:

Een  eerste  inleiding  over Appreciative Inquiry van de meester zelf:  David  Cooperrider. Appreciative Inquiry, een werkelijk revolutionaire methode voor verandermanagement, legt de nadruk op het onderzoeken van sterke punten, in plaats van uitsluitend te focussen op het oplossen van zwakke punten. Deze toegankelijke gids, geschreven door de grondleggers en leiders van de ‘AI’-beweging, biedt een praktische introductie.

‘Veranderen met Appreciative Inquiry’ is een geweldig doe-boek met veel praktijkvoorbeelden, oefeningen, checklists en een heldere uitleg van de principes en het onderzoeksproces van Appreciative Inquiry.

Dit praktische werkboek hoort bij het leerboek ‘Waarderend Organiseren’. Het staat vol met praktische schema’s, oefeningen en tips voor het toepassen van Appreciative Inquiry (waarderend organiseren).

Na de verschijning van het leerboek Waarderend Organiseren: co-creatie van duurzame verandering, over Appreciative Inquiry, ontstond al snel de behoefte aan een meer praktische uitleg van de ze relatief jonge veranderkundige methode. Dit werkboek is een receptenboek met daarin principes en de praktische toepassing van de methode, en dus een logisch vervolg op het eerste boek.

Dit boek geeft een praktische en levendige schets van AI in de Nederlandse en Belgische praktijk. Appreciative Inquiry (waarderend onderzoeken) staat voor een positieve kijk op verandering in organisaties. Meer betrokkenheid, meer succes en een duurzamer resultaat. ‘Waarderend Organiseren, Appreciative Inquiry: co-creatie van duurzame verandering’, is geschreven door managers, consultants en wetenschappers en bestemd voor allen die zich willen verdiepen in de achtergronden en praktische toepassingen van AI.

Het ‘Handboek Appreciative Inquiry’ (AI), de totaal herziene uitgave van het succesvolle boek ‘Waarderend Organiseren’, geeft een actueel beeld er van AI en de ontwikkelingen van in de Nederlandse en Belgische praktijk. In het ‘Handboek Appreciative Inquiry’ wordt duidelijk uitleg gegeven over interventies geïnitieerd vanuit de kracht van organisaties, die in deze turbulente tijden kunnen helpen succesvol te zijn. De verschillende auteurs tonen een levendige en actuele schets van de positieve effecten die er middels Appreciative Inquiry gerealiseerd worden. Duurzame veranderingen die gekenmerkt worden door betrokkenheid en succes.

Appreciative inquiry (waarderend onderzoeken) is een krachtige manier om groepen, teams en organisaties zelf hun verandering en ontwikkeling te laten vormgeven. Alle betrokkenen onderzoeken samen wat er te waarderen is. Wat zijn de successen? Wat is de gewenste toekomst? En wat werkt al in de goede richting?

Dit boek biedt een scala aan werkvormen om appreciative inquiry toe te passen in teams en organisaties. Voor elke stap van het proces zijn er verschillende interventies en manieren om ermee aan de slag te gaan, van creatieve vormen tot waarderende gesprekken. Daarnaast legt het boek de basis van appreciative inquiry uit: de onderliggende principes en de 6V-cirkel.