Jaren geleden, toen ik nog geen eigen bedrijf had, had ik een leidinggevende die ik maar matig vond. Ik en mijn collega’s waren echte inhoudsdieren. We wisten veel van ons vak. Waren daar ook beter in dan onze leidinggevende. Dat maakte dat we haar niet makkelijk accepteerden en geregeld kritisch naar haar toe waren. Los van haar stijl van leidinggeven, want daar viel het nodige over te zeggen. Nu ik er op terugkijk vraag ik me af of we haar ooit écht een kans gaven. Namen we haar echt aan als onze leidinggevende ? Hadden we begrip voor haar positie ? Daar stond ik eigenlijk niet écht bij stil. Waarschijnlijk was het antwoord op die vragen ‘nee’.

Jaren later had ik een opdracht als interimmanager en stuurde zelf een team aan. Geloof of het niet, ik had in dat team zelf een aantal medewerkers -gelukkig niet heel veel- die mij niet helemaal accepteerden. Mij misschien wel niet echt een kans gaven. Dat was geregeld een worstelpartij voor me. Ik kon de blaren op mijn tong kletsen om mijn verandervoorstellen te beargumenteren. Dat hielp wel, maar geregeld ook niet.

Toen ik -wederom wat jaren verder- kennis maakte met systemisch werken, leerde ik te buigen voor mijn ouders. Vanuit mijn oude koppigheid vond ik dat lastig, geregeld weigerde en steigerde ik. Toen ik het wel deed, kwam ik ineens dichter bij mijn vader uit en zag waar hij stond. Ik kon hem stap voor stap -bij elke buiging iets meer- dieper accepteren. Dat leidde tot verzachting en ontroering. Koppigheid is nu eenmaal gestolde liefde.

Zo werkt het ook met leidinggevenden en medewerkers. Als je buigt voor je baas, accepteer je meer waar hij vandaan komt, waar hij staat en welk systeem hij dient. Zo ontstaat er meer ruimte. Voor je baas en voor jezelf. Andersom werkt het ook zo. Als je als leidinggevende weet waar je staat en buigt voor je medewerkers, dan zie je hun kwaliteiten sneller, hebt sneller door waar ze echt voor willen gaan en krijgt meer begrip voor ze. Ook hun eigen-aardigheden. Dat geeft meer zachtheid, respect en dieper contact. Probeer het deze week eens. Als je in contact bent met je collega’s en je leidinggevende zeg dan eens tegen jezelf van binnen: ik buig voor jou, ik buig voor je familiesysteem en ik buig voor je lot. En kijk wat dat je brengt.

Wil je meer weten over hoe buigen voor je baas werkt ? Klik dan hier voor de eerstvolgende opstellingsavond.