Resultaat ontwikkeltraject

Zij kozen voor ons in een groter teamtraject. Doel: ontwikkeltraject met hun team toezichthouders vormgeven. Teammanager Edmée Adriaan vertelt:

Wat was je probleem?

Ik was bezig een ontwikkelingstraject op te zetten voor mijn team toezichthouders. Ik wilde graag dat de seniormedewerkers vaardiger werden in het coachend en coördinerend leidinggeven. En ook dat ze beter gingen plannen en organiseren.
Ik ervaarde mijn team als te weinig taakvolwassen. Dat uitte zich qua gedrag in het niet nakomen van afspraken en het te weinig verantwoordelijkheid nemen voor hun takenpakket. Een aantal van hen voerden de werkinstructies niet uit en ondermijnde soms zelfs afspraken. Ze wilden in eerste instantie vooral vrijheid.

Wat had je al gedaan om je probleem op te lossen?

Van alles! Ik heb veel individuele gesprekken gevoerd; teamdagen met en zonder externe begeleiding georganiseerd; themabijeenkomsten over rouwverwerking gestart. Een aantal mensen zijn in samenwerking met de afdeling Human Resource Management begeleid naar een andere baan.
Ik had zelf al veel gedaan en geregeld dat een positief effect had. Maar er was meer nodig. Ik wist dat als ik mijn mensen dieper van binnen zou laten raken, dat dat het hele team verder zou helpen in hun ontwikkeling. Dat ze meer in contact zouden komen met hun eigen interne motivatie en drijfveren. En dat ze dan meer hun eigen verantwoordelijkheid zouden nemen. Ik zocht naar iets anders.

Hoe heeft teams die werken je geholpen?

Door de trainingsdagen en de coachingstrajecten die teamsdiewerken voor en met ons uitvoerde is er veel veranderd. Mijn medewerkers deden in een training bijvoorbeeld oefeningen die zo persoonlijk waren dat er een hele andere sfeer op de afdeling ontstond.
Het aanbod van teamsdiewerken sloot goed aan bij onze behoefte. We vragen voor een dergelijke opdracht altijd aan meerdere partijen om een aanbod te doen. Bij de andere bureau’s had ik al vrij snel het gevoel dat ze het niet echt konden of snapten…Teamsdiewerken bood meteen iets aan dat aansloot bij onze dagelijkse praktijk. Zonder heel veel overleg.

Wat was het resultaat van het teamtraject?

Tevreden medewerkers die lekker in hun vel zitten. Ze zijn opener naar elkaar toe. En ze lopen meer met een open houding op straat rond. Geven burgers op een ontspannener manier een waarschuwing of een boete. Het traject heeft ze écht aan het denken gezet. Ze denken na over hun eigen rol en hoe ze zelf dingen anders kunnen aanpakken. Ook accepteren ze nu, zeker in vergelijking met hiervoor, de zaken die binnen de organisatie vaststaan.

Ik heb als teammanager ook veel van dit traject geleerd. Ik wil graag de puntjes op de i zetten. En dat verwacht ik ook van de medewerkers. Dat werkt dus niet altijd. Ik zie nu dat de toezichthouders datgene regelen wat er geregeld moet worden. Op hun manier. Dat is niet altijd mijn manier, maar het is wél geregeld. Als iets dan toch niet goed loopt geef ik wel feedback, zonder veroordeling.