Steeds vaker krijgen we vragen van de teams en de leidinggevenden die wij begeleiden: wat vinden jullie nu goede boeken?

‘We willen het liefst doorwrochte boeken die gaan over leiderschap, teamontwikkeling en communicatie. Maar graag wel makkelijk leesbaar. Niet te dik en niet te dun. Kortom, boeken die helpen om tot meer resultaat te komen.” Leuke vraag vonden wij (de zware, wetenschappelijke literatuur doen we in een ander blog ;-).

Daar geven we graag gehoor aan, dus! Bij Teams die werken zijn we niet alleen doeners, maar ook lezers. We vinden het fijn én noodzakelijk om de dingen die we doen te laten wortelen in theoretische achtergronden. Zeker als het gaat over leiderschap en teambuilding. We huldigen daarbij het motto van Kurt Lewin: Niets is zo praktisch als een goede theorie!

Leiderschap:

1. De eerste is een klassieker: Stephen Covey: ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap.’

Heel mooi hoe Stephen Covey -puttend uit wereldwijde wijsheidsliteratuur- leiderschap vormgeeft en verwoordt. Soms lijken het open deuren, maar doe het maar eens dat toepassen van die 7 eigenschappen van . Wij gebruiken het geregeld bij onze coachings. Geen tijd om deze pil te lezen? Geen nood: er is ook een dunne variant.

We menen dat dit boek zo ongeveer het meest verkochte managementboek aller tijden is. Dat zegt iets. Veel zelfs! Veel lees plezier toegewenst.

 

2. ‘Dit ben ik!” van Lieuwe Koopmans.  

Lieuwe heeft een heel mooi boek gemaakt waarin soms op een bijna poëtische manier veel TA-concepten worden doorgelopen en toegelicht. Helder en goed geschreven ook nog. TA staat voor Transactionele Analyse, een persoonlijkheidstheorie en communicatiemodel. Het helpt je zeer om jezelf (en anderen) te begrijpen. Omdat TA iets ingewikkelds als communicatie ogenschijnlijk eenvoudig maakt, passen wij het vaak toe. Bij teambuilding en bij coaching.

 

3. ‘Persoonlijk leiderschap.’ Wibe Veenbaas en Piet Weisfelt. Wil je als leider jezelf als persoonlijk instrument inzetten? Je eigen persoonlijkheid gebruiken om de muziek van het leiding geven te maken? Dit boekje geeft je daar een goede uitleg over. Compact geschreven, maar bevat heel veel waardevolle informatie.

 

 

 

 

Teambuilding & teamontwikkeling:

1. Patrick Lencioni: ‘De 5 frustraties van teamwork.’  Ook een klassieker! Lencioni neemt je mee in een soort halve avonturenroman. Daarin vertelt hij het verhaal van leidinggevende Catherine die een matig functionerend team onder haar hoede krijgt. Doel: maak er een goed werkend team van! Het begint allemaal met vertrouwen. Dat is de basis. Ook voor de pyramide van Lencioni. De top daarvan is gevuld met resultaten. Lencioni laat je verhalend zien hoe je daar stap voor stap kunt komen.

 


2. ‘Team op vleugels’ van Martin Vroemen.  Teams kunnen geweldige resultaten boeken, ze zijn in staat complexe problemen op te lossen. Met veel creativiteit, een plezierig werkproces en meer eigen verantwoordelijkheid. De verwachtingen van teamwerk zijn hoog. Maar om geïnspireerd samen te werken, dat valt niet mee.In dit boek staat alles wat je wilt weten over teams. De rol van de teamleider komt uitgebreid aan bod. Maar ook wat je in huis moet hebben om teamlid te zijn. En er is aandacht voor de ontwikkeling van teams, voor teamvaardigheden en teamcoaching. Ondanks de titel staat het boek met beide benen op de grond.

 

3. ‘Einstein en de kunst van het zeilen.’ (door Anne de Graaf en Klaas Kunst).  Nog een boek over TA, ditmaal breder ingezet. Natuurlijk gaat het over leiding geven en leiderschap met een TA-bril op, maar ook over communicatie, teamontwikkeling en (systeem)verandering. Met op een goede manier aandacht voor diverse reflectie-instrumenten, de onderstroom en het verhaal (script!) van jezelf en de organisatie.

 

4. ‘Feedback, commentaar geven en ontvangen.’ geschreven door Marieta Koopmans. Feedback geven, de stappen zijn (of lijken) simpel, maar doe het maar eens helder en consequent. In dit boekje worden alle regels nog een keer helder op een rij gezet, zodat feedback geven makkelijk wordt. Feedback beschouwen wij als de motor van teamontwikkeling. Tuurlijk is het complexer dan dat, maar feedback geven is altijd noodzakelijk.

Je moet een widget, rij of vooraf gebouwde lay-out toevoegen voordat je hier iets ziet. 🙂