Minstens een derde van de mensen die we kennen is introvert.

Dat zijn diegenen die liever luisteren dan praten. Die nieuwe dingen bedenken, maar liever niet hun eigen ideeën verkopen. Zeker niet voor een grotere groep. Introverte mensen hebben het moeilijk in een concurrentiemaatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt. Introverten worden in onze maatschappij stelselmatig onderschat. Toch zijn er echt veel voordelen aan wat stiller zijn in een wereld vol lawaai. 

In onze teamtrainingen stellen deelnemers vaker vragen die gaan over introverte en extraverte karakters. Zeker als men last heeft van elkaar en het begint te schuren. Extraverten willen graag snel gaan, resultaat boeken en dat geregeld al naar buiten brengen. De introvertere medewerkers gaan dan op de rem staan. Extraverten zijn enthousiast over iets nieuws dat is ontwikkeld, een geweldig idee dat is ontstaan in een stevige discussie. Dat verhaal moet verteld worden! Introverten delen dat enthousiasme, maar….Ze willen de tijd nemen om dat idee uit te werken en het grondig neer te zetten. Uit te zoeken hoe ze het verhaal nog steviger kunnen maken. Dat kost meer tijd en vraagt geduld. Zeker van de extraverten. Geregeld is dat aanleiding voor gedoe, soms leidt het zelfs tot conflict. Hoe kun je hier nu mee omgaan? En wanneer ben je nu eigenlijk introvert of extravert? 

Soms herken je niet zo snel wanneer je collega introvert is. Ik werk zelf geregeld samen met mijn collega-trainer Marc. Lijkt een hele extraverte man, maar dat is hij eigenlijk helemaal niet. Na een training zijn we allebei moe, maar Marc heeft het nodig om dan alleen te chillen, terwijl ik met de cursisten het liefste nog een biertje drink. Omdat hier in het westen extraversie vaker gewaardeerd wordt, soms al van jongsaf aan, ontwikkelen mensen zich soms tot wat ik wel eens ‘gemaskeerde introverten’ noem. Iemand lijkt dan dus ‘outgoing’, maar is dat feitelijk minder. Marc is zo iemand. Dat verbaasde me in eerste instantie, nu kunnen we er mee werken. In mijn geval helpt meer dan 10 jaar getrouwd zijn met een introverte vrouw ook. Ze heeft me echt heel erg veel geleerd over omgaan met introversie en -by-the-way- ook over omgaan met mijn eigen extraversie. Zeker als ik maar doorren en rondraas, stelt zij mij de juiste vragen: wanneer neem je eens tijd voor jezelf? Weet je zeker dat je vanavond op stap wil? Is een massage of even hangen niet beter voor je? 

Wanneer ben je nu eigenlijk introvert? Dat wordt vooral bepaald door de vraag: waarvan laadt jouw batterij nu het meeste op? Als je alleen bent en bijvoorbeeld met een glas rode wijn (tv uit, boek erbij) tot rust komt? Als hierop je antwoord voluit JA is, dan ben je introvert. Als je hier op afhaakt en langere tijd alleen zijn maar niks vindt, ben je dan meteen extravert? Nee, dat hoeft niet per se. 

Hoe zit het dan? Wanneer ben je dan eigenlijk extravert? Als jouw batterij volloopt van verschillende ontmoetingen met mensen, en opsporen van telkens nieuwe informatie is dat een aanwijzing. Als je écht houdt van dynamiek en doorgaan van activiteit naar activiteit, dan ben je naar alle waarschijnlijkheid extravert. Je weet het pas echt zeker als je een gevalideerde persoonlijkheidsvragenlijst invult en het meet. Wij gebruiken daarvoor Insights Discovery. 

Blijft die karaktertrek (introvert of extravert) heel je leven stabiel en dus hetzelfde? In grote lijnen wel, maar er zijn wel verschuivingen merkbaar. Zeker over een langere periode van jaren. Stel je voor dat het een continuüm is met uiterst links op de lijn extravert en uiterst rechts introvert. Gedurende je leven kun je meer de introverte of de extraverte kant optrekken. Mijn vrouw bijvoorbeeld is in de loop van 25 jaar een stuk extraverter geworden. Ikzelf merk als extravert dat ik ook oplaad als ik in het weekend alleen een uur door het bos wandel. 

Wat zijn dan die 5 tips? 

De eerste tip is: met wie heb je te maken? Check allereerst of je collega introvert of extravert is. Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt en waar je rekening mee te houden hebt. De karaktertrek van de ander veranderen gaat simpelweg niet lukken. Ik weet, het is een open deur: rekening houden met elkaar werkt wel.  

Nummer 2: geef mekaar de ruimte. Laat de ander in zijn/haar waarde. Als je een introvert opjaagt dan kweek je weerstand, als je een extravert sterk afremt eveneens. De ervaren weerstand hangt ook af van hoe je naar elkaar kijkt. Je perceptie dus. Probeer elkaar te zien als goedbedoelde adviesgevers. Ook als je er niet om gevraagd hebt of het niet raak is. Tuurlijk hangt het er ook vanaf hoe je dit alles communiceert. Als het gebeurt vanuit waardering of gevraagde zorg is het uiteraard prima. Als je het doet om de ander mee te trekken in jouw perspectief kom je in gedoe terecht. 

Tip 3: maak gebruik van elkaar. Waar de een vanzelfsprekend de tijd neemt, gaat de ander al de boer op. Dat kan elkaar prima versterken! Dus zoek elkaar op, kijk waar de ander jou als extravert verdieping kan geven en vraag als introvert welk vlammend verhaal jouw idee het beste kan vertolken. Mijn introverte vrouw laat mij elke dag zien -door het voor te leven- hoe ik meer rust en tijd kan nemen voor mezelf. Haar laat ik zien dat naar buiten treden met een vlot gekregen idee of een halfaf plan helemaal okay is.  

Tip 4:  leidinggeven aan introverten. Als je leiding geeft, vergeet dan niet dat een derde tot de helft van je medewerkers waarschijnlijk introvert is. Ook al zou je dat niet van ze zeggen. In verband daarmee: denk nog eens goed na over het nieuwe werken en flexplekken. Verwacht niet dat introverten staan te juichen als ze in een kantoortuin gaan werken. Trouwens ook niet bij verjaardagsfeestjes in de lunchpauzes of teambuildingsuitjes. Ze helpen je wel om dieper door te denken, strategieën te ontwikkelen en ingewikkelde problemen op te lossen.  

Tip 5: wanneer presteren extraverten beter?Als je initiatiefrijke werknemers of collega’s hebt (en dat hoop ik voor je), vergeet dan niet dat ze waarschijnlijk goed presteren onder een introverte leidinggevende. Beter dan onder een extraverte of charismatische. Zij verwarren assertiviteit en welbespraaktheid niet met goede ideeën. Verwachten van hun mensen dat ze hun ideeën beter uitwerken en meer onderbouwen. Waardoor die ideeën alleen maar sterker worden. 

Vond je dit blog interessant? Wil je hier meer van weten? Check dan onze VIP-dag Communicatie die Werkt! op 30 mei in Utrecht. Een hele dag training -niet alleen over intro- en extraversie- maar over karakter en persoonlijkheidsvoorkeuren.